Livsstil og forbrug

Solsikken skal hjælpe dem med et usynligt handicap

Foto: Holstebro Bibliotek

Det er ikke alle handicap, du kan se. Holstebro Bibliotek vil gerne være med til at gøre det usynlige synligt. Derfor bliver biblioteket, som den første institution i Holstebro Kommune, en del af Solsikkeprogrammet. 

Det betyder helt konkret, at gæster på biblioteket fremover kan få udleveret en Solsikkesnor kvit og frit i ’kaffebaren Mellem Linjerne’ på Holstebro Bibliotek og på Vinderup og Ulfborg Bibliotek.

Solsikkesnoren er et diskret men synligt symbol, der signalerer, at bæreren har et usynligt handicap og kan have brug for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp. Det skaber tryghed i en situation, hvor det ellers kan være svært eller ubehageligt at skulle forklare en anderledes adfærd eller særlige behov.

Biblioteket skal være for alle

Forskellige handicaporganisationer har været med til udvikle Solsikkeprogrammet. Solsikken er i dag et internationalt og anerkendt symbol på usynlige handicaps. Faktisk viser tal, at 80% af alle handicaps er usynlige. De fleste kender en eller flere, der kæmper med noget, der ikke kan ses. Det kan fx være ADHD, angst, hjerneskade, PTSD, epilepsi eller problemer med hørelsen.  

Også i Danmark breder solsikken sig, og de benyttes i lufthavne, sundhedssektoren og nu også på kulturinstitutioner som LEGO House og bibliotekerne. 

”Når vi introducerer Solsikkesnoren på Holstebro Bibliotek, er det fordi, vi tror på og arbejder for, at alle skal have den samme adgang til viden, information og kulturaktiviteter. Det er en af folkebibliotekets fornemmeste opgaver at sikre en ligeværdig deltagelse”, fortæller biblioteksleder Trine Petersen.

Kaffebarens medarbejdere står klar til at udlevere solsikkesnore

Solsikkesnoren udleveres gratis og uden spørgsmål i kaffebaren på Holstebro Bibliotek. Kaffebaren bemandes som noget nyt af medarbejdere tilknyttet Center for Psykiatri og en daglig leder.

Arbejdet med at stå bag disken og betjene bibliotekets kaffetørstige brugere er med til at give øget livskvalitet og mening i hverdagen for en gruppe sårbare borgere.

”Center for Psykiatri arbejder hver dag med usynlige handicaps, da psykiske funktionsnedsættelser ofte er svære at få øje på. Ved at udlevere og udbrede solsikkesnoren hjælper vi de mennesker, som af mange forskellige grunde har brug for lidt ekstra tid og tålmodighed fra omgivelserne. Når vi gør det usynlige synligt, undgår vi ikke bare dumme misforståelser, men starter samtidig en vigtig samtale om det skrøbelige menneskelige sind”, siger Lene Viuf, funktionsleder på Center for Psykiatri.

Hvis du har et usynligt handicap eller er pårørende, kan du få udleveret en solsikkesnor, næste gang du besøger biblioteket.

Læs mere om Solsikkeprogrammet på www.holstebrobibliotek.dk

Kommentarer