Ulven indtager museum midt i ulveland
Danmark blev atter ulveland i 2012, da en ulv blev fundet død i Nationalpark Thy. Med ét vakte den de samme følelser hos os, som da den forlod landet kun 200 år tidligere. Følelser, der indebærer både frygt og fascination, had og betagelse.
På den ene side har ulven skabt frygt for det ukendte. Frygt for tab af husdyr, og at ulvekoblerne ville komme for tæt på vores villakvarterer og ikke mindst vores børn.
Andre har hilst ulven velkommen tilbage og ønsket en fredelig sameksistens. Tilstedeværelsen og dens bevægelsesmønstre har fascineret, mens den har beriget mangfoldigheden i naturen.
De delte vande er ikke opstået uden grund, for historisk er flokdyret med de spidse ører blevet gengivet som den store stygge ulv. Dyret, vi skal passe på, og som ikke må vogte vores får.
Samtidig siger det gamle ordsprog, at gammel ulv ikke frygter høje skrål. Et billede af ulven, som den vise, stålfaste leder, der ikke bliver hylet ud af småting. Et positivt syn på dyret, der samler flokken, og som samtidig har et tæt, biologisk slægtskab med vores bedste ven.
’Dansker med Ulve’ er Holstebro Museums aktuelle udstilling, der indrammer vores forskellige ulvesynspunkter siden 2012. Synspunkterne bliver samtidig sat i perspektiv til det forhold, vores forfædre har haft til ulven i de seneste 16.000 år.
Lige midt i ulveland vil udstillingen give plads til forskellige holdninger til ulven – men også plads til at forholde sig neutralt. Udstillingen vil indbyde til samtaler og debat, for det er ikke nødvendigt med en holdning hverken før eller efter besøget.
Udstillingen giver nemlig gæsten mulighed for at reflektere over sit eget ulve- og natursyn. Mulighed for at reflektere over ulvens tilbagevenden i den danske natur.
’Dansker med Ulve’ gør gæsten klogere på ulvens historie og tilstedeværelse i Danmark, ligesom den forholder sig til ulvedebattens heftige diskussioner og voldsomme følelser. For er der overhovedet plads til ulven i den danske natur?
Ulven er tilbage. Den skaber utvivlsomt både fascination og frygt. Har du en holdning?
Udstillingen er også for børn.
Dansker med Ulve henvender sig til hele familien, hvor der er aktiviteter for både børn og voksne. Holstebro Museum anbefaler dog, at børn er ifølge med voksne, da de konserverede hunde og ulve samt de dramatiske levende billeder kan virke skræmmende for de mindste. Så ta’ roligt hele familien med ind til udstillingen, der gør alle aldre klogere på ulvens historie.
Info
17. juni 2022 – 16. april 2023
Dansker med Ulve
‘Dansker med Ulve’ er lavet i samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus og København Zoo. Udstillingen er sponseret af Færch Fonden, A. P. Møller Fonden, Aage V. Jensen Naturfond, Region Midtjylland, 15. Juni Fonden, Beckett Fonden og Toyota Fonden.
Kommentarer