112

Pas på digitale svindlere og snyd med festivalbilletter

Foto: Midt- og Vestjyllands Politi.

Af Helle Kyndesen, politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politi

Vi lever i en tid, hvor der for alvor er fart i den digitale udvikling, og hvor samfundet hele tiden ændrer sig til noget nyt og mere moderne. I Midt- og Vestjyllands Politi forsøger vi også hele tiden at omstille os, så vi kan følge med den digitale udvikling. For når samfundet ændrer sig, gør de kriminelles levevej det også. 

For bare få år siden foregik de fleste sager vedrørende kriminalitet i fysisk form f.eks. som blufærdighedskrænkelse, indbrud, hærværk eller voldelige overfald. Kriminalitet var mange gange ansigt til ansigt – sådan er det langt fra altid længere.

Disse kriminalitetsformer findes naturligvis stadig – men mange nye og mere komplicerede er kommet til med samme hast, som de digitale platforme har vundet indpas i vores samfund.

Og med de mange nye digitale redskaber, har også mange former for kriminalitet rykket sig til de nye platforme, hvor sagerne hurtigt kan vokse sig meget store. På de digitale platforme kan mange forskellige mennesker i løbet af kort tid blive snydt eller udsat for en ulovlig handling – selvom de ikke har fysisk kontakt med gerningsmanden, der måske befinder sig i den anden del af landet – eller på den anden side af kloden.

I Midt- og Vestjyllands Politi arbejder vi på højtryk for at følge udviklingen og være på forkant med de nye kriminalitetsformer. Og vores indsats bærer (desværre) jævnligt frugt.

Eksempelvist blev en 50-årig mand for nylig ved retten i Herning varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for bedrageri. Bedrageriet er ifølge vores sigtelse foregået på internettet, hvor manden har solgt diverse genstande og fået penge for dem, dog uden at sende varerne til køberne.

Sagen er langt fra enestående, og alene i denne sag har der i første omgang været 14 forurettede, der er blevet snydt af manden. Nu fortsætter vores efterforskning, og erfaringer fra tidligere sager viser, at efterforskningen kan afdække flere forhold.

Flere hundrede ofre

På det seneste har vi også i politikredsen haft et par store sager om digitale sexkrænkelser og hacking ved ulovligt at skaffe sig adgang til private billeder og true ofrene med at dele dem, hvis ikke de gjorde, som gerningsmanden bad om. I disse sager har flere hundrede personer været forurettede. Den ene sag endte tidligere på måneden med fire års fængsel til en 27-årig mand, der ved byretten blev kendt skyldig i at have krænket 512 piger og kvinder.

Derfor skal man altid passe på og virkelig være opmærksom, når man færdes på nettet. Uanset, om man deler sine personlige oplysninger i form af billeder eller kontooplysninger – og uanset, hvem man deler sine oplysninger med. For der kan være en risiko for, at man kan blive snydt. Det skal dog understreges, at selv om det er let at snyde eller udnytte andre, ja så berettiger det selvfølgelig ikke på nogen måde til kriminelle handlinger. Blot er det en fordel, hvis vi alle hjælper til i indsatsen med at forebygge kriminalitet, og for kriminalitet via internettet kræver det af os, at vi er bevidste om de risici, der kan være.

Snyd med festivalbilletter

Festivalsæsonen er nu for alvor over os, og efter en lang coronanedlukning er interessen for at komme på festival også stor. Men det skaber desværre også en mulighed for, at svindlerne forsøger sig med salg af falske eller ulovlige billetter.

Ifølge nye tal fra National enhed for Særlig Kriminalitet modtog politiet i de første fire måneder af 2022 hele 191 anmeldelser om snyd med falske billetter. I de første fire måneder af 2019, hvor der sidste gang var festivaler, var tallet på 131.

Derudover kom der i midten af maj-måned yderligere 35 nye henvendelser til, hvor forskellige personer havde henvendt sig efter at være blevet bedraget i deres forsøg på at skaffe en festivalbillet.

Også ved dette års netop afholdte Skive Festival, var der ulovlige adgangsbilletter i omløb. Her drejede det sig om, at fem personer fra lokalområdet havde stjålet flere hundrede partout-armbånd, som de efterfølgende forsøgte at sælge – blandt andet via internettet. De kriminelle skyr tydeligvis ingen midler i deres iver for økonomisk fortjeneste, og vi gør en stor indsats for at få dem stoppet. I sagen fra Skive lykkedes det os også at få de fem personer anholdt, så det ulovlige salg hurtigt blev stoppet igen.

Vores indsats fortsætter, men jeg vil på det kraftigste opfordre til, at man altid udviser stor omtanke, når man handler – og helt generelt færdes – på nettet.

Kommentarer