Holstebro

Ny direktør for en bydel med tårnhøje ambitioner

For Thomas Leerberg er der to bundlinjer i projektet – en bæredygtig og en kommerciel. Foto: Holstebro kommune.

Thomas Leerberg, der i dag er planchef i Holstebro Kommune, bliver ny direktør for Arealudviklingsselskabet, der skal transformere Sygehusgrunden i Holstebro til en ny bæredygtig og mere end CO2-neutral bydel.

Arbejdet med at udvikle den tidligere sygehusgrund til ikke bare en ny bæredygtig, men ideelt en CO2-negativ bydel i centrum af Holstebro er godt i gang.

Thomas Leerberg er den nye direktør, der skal sætte fut i byfornyelsen, og det bliver ikke med ydmyghed. ”Ambitionerne er tårnhøje for et helt unikt projekt”, siger han og henviser til den to-benede transformation med både renovering og nybyggeri, såvel grøn som kommercielt holdbar. ”Alle siger, de er bæredygtige – vi går skridtet videre!”

Sygehuset har været centralt for Holstebro – nu er det som sygehus fortid. Men med en ny epokegørende fremtid. For hvor man normalt river ned, er melodien her en anden. Her bevares, renoveres, og der genanvendes alt, hvad der overhovedet er muligt. Samtidig tegnes der nyt, som lægger sig op ad det bæredygtige. Målet med fornyelsen er at skabe en livskraftig, ny bydel i midtbyen, med masser af spændende tilbud som er en vigtig brik i at skabe endnu større sammenhængskraft i Holstebro.

Ambitiøst og unikt

Det er nu klart, at det efter en intens udvælgelsesproces, bliver Thomas Leerbergs opgave at gøre de tårnhøje ambitioner til virkelighed – sammen med bestyrelsen og formanden, Bente Priess Andersen. Og i tæt samarbejde med de mange interessenter fra Holstebro Udvikling og investorerne til ikke mindst borgerne, organisationerne og virksomhederne. Der skal lægges store planer for inddragelsen af forskellige grupper, ”for uden dem bliver projektet ikke en succes”, siger nyudnævnte Thomas Leerberg, og betoner at det ”er borgerne, der ejer byen og lever byen”. 

Han har lang erfaring med byudvikling, både fra udvikling i København og Århus for COWI, Niras og Rambøll, fra flere år i Los Angeles og fra rollen som tidligere planchef i Holstebro Kommune.

Det er ikke bare en renovering, men en transformation

”Det er et helt unikt projekt. Vi river ikke ned – med et kæmpe CO2-tab til følge, men renoverer så meget som overhovedet muligt. Formentlig omkring 60.000 m2 og nybyggeri omkring 30.000 m2. De to ting skal gå i spænd – ”det ser man meget sjældent, og det er en fantastisk udfordring”, siger Thomas Leerberg.

Der er medvind i form af klimakrisen og en skærpelse af lovgivningen/bygningsreglement med krav til et CO2-regnskab. Så der vil blive krav til fra alt materialevalg til antallet af træer og grønne planter for at opnå CO2-neutralitet, i bedste fald CO2 negativitet. 

”Det er ikke bare en renovering af nogle gamle bygninger, men et stort, symbolsk projekt for Holstebro. Sygehusprojektet symboliserer et nyt stadie i vores satsning på 750 års kultur, historie og tiltrækningskraft. Så det er langt mere end et job for os – det er hjerteblod i ejer- og bestyrelseskredsen. Jeg synes, det er så stærkt, at alle parter bakker op om projektet. Vi vil alle give noget tilbage til byen”, siger han, som selv er bosiddende i Holstebro.

Bæredygtighed og forretning

For den nye direktør er der to bundlinjer i projektet – en bæredygtig og en kommerciel. ”Vi vil gøre meget for, at investorerne får en god forretning ud af det. Men de skal så acceptere, at det en langsigtet investering i en i by med et godt social og kulturelt liv, som kræver tålmodighed. ”Sygehusgrunden er også stedet for eksperimenteren. Vi skal også have bofællesskaber og også indbyde de unge, digitale startups, der fx bygger med træ og udskiftelige enheder, og så koble dem med de mere modne virksomheder”, siger Thomas Leerberg, der allerede er i gang med at sætte sit team. 

Vi skal åbne området op fra start

Thomas Leerberg er født, så han hver dag gik frem og til skole gennem Sygehusgrunden. Nu ligger den i hans baghave! Og Holstebro skal ikke vente ti år på, at der sker noget. ”Vi skal have åbnet området op, så hurtigt som muligt. Og så skal jeg være vært for ”Midlertidighed”. Det betyder, at grunden og bygningerne skal kunne bruges, frem til den egentlige renovering går i gang. Den nyudnævnte direktør har selv set, hvordan den slags hurtigt fik en ende fx i mange af de nye bydele i København. ”Det skal kurateres – vi skal vælge de aktører og organisationer, der vil være med på lang sigt, og de skal indgå, så vi varigt får et livligt og spændende miljø. Der er nok døde bydele i verden”, siger Thomas Leerberg, der allerede har mærket stor interesse såvel i byen som ude på konferencer og messer for renovering og byggeri.

Kommentarer