March mod ensomhed i Holstebro
5. oktober kommer konceptet “March mod Ensomhed” til Holstebro. Strækningen er del af en 1.600 km lang march i Danmark, og målet er at sætte fokus på ensomhed som et sundheds- og samfundsproblem.
35,5 km. Så langt skal initiativtageren, Patrick Cakirli vandre den 5. oktober. Alle kan deltage i marchen, som starter fra Holstebro Rådhus og slutter ved Herning Rådhus. Men Patrick Cakirli vandrer kun, når han har følgeskab. Ellers skal han stå stille.
Invaliderende og en stor belastning
Patrick Cakirlis vandring er et symbol på vigtigheden af fællesskab og social ansvarlighed i kampen mod ensomhed og en måde at sætte nationalt fokus på ensomhed som sundheds- og samfundsproblem.
– Vi støtter March mod Ensomhed, fordi konceptet taler ind i en vigtig dagsorden. Ensomhed er et invaliderende problem for den enkelte og en stor belastning for samfundet, og derfor er det en fælles opgave, vi må løse i flok, siger Jens Kristian Hedegaard, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune.
Det anslås at flere end 380.000 voksne og over 20.000 børn i Danmark hvert år føler sig svært ensomme, og Sundhedsstyrelsen opgør, at ensomhed koster samfundet over 8 milliarder kroner årligt.
Fællesspisning på Slagteriet inden marchen
Dagen inden marchen i Holstebro, den 4. oktober bliver der arrangeret fællesspisning, bl.a. målrettet mennesker som har eller har haft ensomhed inde på livet. Her vil Patrick vil fortælle sin personlige historie.
– Alt peger på, at når mennesker får lov at indgå i meningsfulde fællesskaber, er det med til at styrke deres positive sociale identitet og øge deres mentale sundhed og trivsel, fortæller Jens Kristian Hedegaard.
Holstebro Kommune arbejder med at bekæmpe ensomhed ved at styrke menneskers mulighed for at deltage i aktive meningsfulde fællesskaber. Fx mulighed for at synge i kor, at gå til badminton eller deltage i fællesspisning.
– Vi tror på, at kulturaktiviteter, fritidsliv og det at deltage i civilsamfundet er vigtige nøgler til at styrke den enkeltes selvfølelse. Vi forsøger at hjælpe mennesker ind i eksisterende fællesskaber i det omkringliggende samfund. Vores arbejde bygger på metoden ABC for mental sundhed, fortæller Anette Holm, socialchef i Holstebro Kommune.
En del af noget større
Arrangementerne ifm. March mod ensomhed skal ses i sammenhæng med en større indsats for at kaste lys på de fællesskaber, der er så vigtigt for at mindske følelsen af ensomhed.
– Vi er stolte og taknemmelige for det brede samarbejde, som March mod ensomhed har dannet grobund for. Hvilket understreger vigtigheden af budskabet, som et fælles samfundsmæssigt problem, siger Jens Kristian Hedegaard.
Med i planlægning og afvikling er Kultur & Frivillighuset, Slagteriets Maddivision, Odin Teatret, Kultur og Fritid og Socialafdelingen i Holstebro Kommune samt Socialafdelingens egne åbne væresteder Montagen og Kafferisteriet.
Baggrund for March mod Ensomhed
Hvert år fra uge 33 til og med uge 40 udfører Patrick Cakirli March mod Ensomhed, hvor han vandrer 1.600 kilometer fra Nexø til Rønne på Bornholm – ned gennem Nordsjælland, København, Midt- og Sydsjælland til Sydhavsøerne – videre over Langeland, Tåsinge og rundt på Fyn – op gennem Sønder-, Øst- og Nordjylland – og til sidst ned gennem Vestjylland til Esbjerg.
Se ruten fra Nexø til Esbjerg (med forbehold for ændringer)
Holstebro-arrangementer ifm. March mod Ensomhed
I ugerne op den 4. oktober arrangerer Kultur & Frivillighuset en Fællesskabsstafet, som bliver rundet af til “Fællesskaber tæt på dig”.
4. oktober
“Fællesskaber tæt på dig”, kl. 15-17.30, Slagteriet. Åbent for alle.
Mad som fællesskab, kl. 17.30-20.30, Slagteriet. Fællesspisningen er målrettet mennesker med ensomhed inde på livet. Tilmelding nødvendig.
5. oktober
March mod Ensomhed, etapestart ved Holstebro Rådhus, kl. 8.00. Der er stående morgenmad kl. 7.30
Kommentarer