Holstebro

Holstebro skal udvikle sig til en endnu stærkere, regional uddannelsesby

Foto: Holstebro kommune

En ny partnerskabsaftale mellem VIA University College Holstebro og Holstebro Kommune slår endnu en gang Holstebros status som regional uddannelsesby fast og søsætter konkrete temaer, som uddannelsesinstitutionen og kommunen sammen skal udvikle.

VIA University College Holstebro og Holstebro Kommune har igen slået fast, at de vil arbejde tæt sammen om bestræbelserne på, at Holstebro kan udvikle sig til en endnu stærkere regional uddannelsesby, så flere unge mennesker kan få en videregående uddannelse. Dermed cementeres Holstebro Kommunes status som kraftcenter i den vestlige del af regionen, når det kommer til vækst og udvikling.

– Det er afgørende, at vi sammen med VIA University College Holstebro skaber det bedste grundlag for vores virksomheder og institutioner, som efterspørger en veluddannet arbejdsstyrke med relevante kompetencer. Partnerskabsaftalen skal være med til at sikre, at vi fortsat har en udvikling i den vestlige del af regionen, når det kommer til vækst i erhvervslivet og i bosætningen. Samtidig skal vi tilbyde kvalitet og udvikling i det uddannelsestilbud vi giver, fortæller Mette Højborg, der er direktør for Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked i Holstebro Kommune og med i den styregruppe, der har formuleret den nye aftale.

Vigtige samarbejdspartnere for hinanden

Med partnerskabsaftalen kommer Holstebro Kommune og VIA University College Holstebro også med et bud på, hvordan de offentlige ydelser kan sikres i en nær fremtid med store forventninger og færre ressourcer. Fremtidssikringen forudsætter bl.a. gensidig læring mellem uddannelser og offentlige institutioner.

Aftalen skal også være med til at sikre, at VIA University College kan fastholde og tiltrække de dygtigste undervisningskompetencer ved at have en samlet campus, hvor der er et højt professionelt fagmiljø.

Hos VIA University College glæder professionshøjskoledirektør Kirsten Suhr Bundgaard sig over partnerskabsaftalen og fremhæver, at Holstebro Kommune er en vigtig samarbejdspartner for VIA:

– De emner, vi i partnerskabsaftalen har besluttet at samarbejde tæt om, er helt centrale for VIA’s udvikling i det vestjyske område og for VIA’s samspil med Holstebro Kommune. Vi sætter blandt andet fokus på at få så mange som muligt til at uddanne sig på VIA’s uddannelser i Holstebro og at fastholde de studerende som arbejdskraft lokalt til både den offentligt- og privatrettede del af arbejdsmarkedet i og omkring Holstebro, fremhæver Kirsten Suhr Bundgaard.

VIA uddanner på Campus Holstebro til pædagog, lærer, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, ergoterapeut, byggetekniker og bygningskonstruktør.

Flere skal ind på uddannelserne

Et af de fire temaer som uddannelsesinstitutionen og kommunen skal udvikle, handler bl.a. om “rekruttering til uddannelserne” og handler kort og godt om at få flere studerende ind på uddannelserne.

– Vi har fortsat brug for at sikre et tilstrækkeligt antal kvalificerede ansøgere til både videregående uddannelser og efteruddannelserne, så vi har en relevant arbejdsstyrke til både det offentlige og private, fortæller Mette Højborg.

Holstebro er fortsat en regional uddannelsesby, og det er væsentligt, at de studerende og medarbejdere, der er på Campus Holstebro, er gode ambassadører for både VIA og Holstebro.

– Det skal være attraktivt for kommende og nuværende studerende at uddanne og bosætte sig i Holstebro Kommune. Dette kan vi fremme ved fx at sikre et godt studiemiljø, nem adgang til studenterboliger og relevante studiejobs, siger Mette Højborg.

Afprøvning af teori i praksis

Et andet af de fire temaer er “Praksisnære uddannelser”. Her handler det om at skabe ekstraordinære gode øvebaner til de studerende, som fx uddanner sig til pædagoger eller sygeplejersker. De to øvrige temaer er “Vidensudvikling og vidensformidling” og “Innovation og udvikling med afsæt i praksis”.

Den nye partnerskabsaftale udspringer af den aftale, der blev formuleret i 2015 og som bl.a. har resulteret i Skole OL for alle kommunens skoler og Move Via Fun, som er et bevægelses- og sundhedstilbud for overvægtige og/eller inaktive 9-12-årige børn.

Kommentarer